20 Ocak 2019 Pazar

Adil Bey

Adil Bey
1345 — ?
Yakup beyden sonra, Kastamonu emirliğini, oğlu Adil Bey işgal eylemiştir. Adil Beyin 1345 senesinden sonra emirliğe geçtiği rivayet edilmekte olmasına rağmen, kaç sene hükümet sürdüğü malûm değildir.

Camiuddüvel, Adil Beyin, adı gibi adil olduğunu kaydetmekte ve bu emirlikte uzun müddet kalmış olduğunu yazmaktadır. Bu esere göre, Adil bey ayni zamanda hüsnü siyret ve cehit sahibi bir zat idi. Ölümüne kadar Kastamonu emirliğini muhafaza etti.

Adil beyin ölümü tarihi de kati olarak belli değildir (Ali bey, Adil beyin emaretinin 29 sene devam ettiğini ve 16 sene kadar Osman oğlu Orhan beye, 14 sene de Murat I ile muaşeret ve komşuluk etmiş ve iki tarafın hüsnû niyeti sayesinde aralarında bir gûna harp olmasına meydan verilmemiş olduğunu yazmaktadır.

Yalnız Adil beyin 1345'de emirliğe geçmesine nazaran Ali beye göre, emirlik münteha tarihinin 1374 olması lâzım gelmektedir. Halbuki (768 H - 1366 M) tarihli bir kitabeye göre Adil bey bu tarihte Ölmüş bulumaktadır. Şu hale göte Adil Beyin emaret müddeti yirmi dokuz seneden daha azdır. Adil Beyin oğlu Mahmut beye ait olan bu kitabe, ya Adil beyin öldüğü sene yazılmıştır, Yahut ondan bir kaç sene sonra yazılmıştır, Öldüğü sene yazılmış olduğunu kabul edecek olsak bile, Adil beyin emaret müddeti yine yirmi beş seneye inmektedir. yalnız kabrinin Kastamonu merkezine bağlı Kuzyaka nahiyesinin Türbciadil bey köyünde olduğu anlaşılmaktadır.) Yalnız bu köyde, bugün Adil beyin olduğu kati olarak iddia olunabilecek bir kabre tesadüf olunamamıştır. Filhakika, Karasu deresi vadisinde olan bu köyde, eski bir cami vardır.

Hattâ cami yanında bir de türbe bulunmaktadır. Fakat ne camide ve ne de türbede küçük bir kitabe dahi yoktur. Ancak Kastamonu evkaf sicillinin(75) İnci sahifesinde (1308 H - 1890 M) tarihli Adilbey köyündeki cami ve türbei Adil bey vakfının bir taamül ilamı mevcut bulunmaktadır. Bu ilamda "Kastamonu nevahisinden Kuzyaka namı diğer Orta nahiyesine tabi Adilbey kariyesinde vaki Adilbey camii şerif ve türbei latif vakfının, ilâh'' yazıları görülmektedir. Şu hale göre bu caminin her halde Adil beyin camisi olduğu ve yanındaki kitabe ve yazısız türbede de Adil beyin yatmakta olduğu anlaşılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mehmet Önder Atatürk'ün Yurt Gezileri - Kastamonu Bölümü

Atatürk, kurduğu Cumhuriyetin çağdaş medeniyette yerini alabilmesi için, devrimlerle bütünleşmesi gereğine yürekten inanıyordu. Cumhuriyet, ...