7 Aralık 2018 Cuma

Kastamonu Şehrinin İsmi Üzerine

4. KASTAMA

Bu kentin günümüzdeki yeri ve adı üzerine çeşitli görüşler öne sürülmüştür. Ancak Hititler devrine ilişkin tarihi-coğrafya çalışmaları yapan araştırmacılaın Hitit kenti Kastama'nın günümüzde Orta Anadolu'nun kuzeyinde yer alan Kastamonu ili ile ilişkisine dair hiçbir kayıt ya da teklifleri yoktur. Hitit kenti Kastama'nın günümüz Kastamonu'su olduğu savını ilk defa Sedat Erkut ortaya atmıştır.

Yukarıda da değindiğimiz gibi araştırmalarımız sonucu elde ettiğimiz bilgiler Kastama kentinin Anadolu'nun kuzeyinde aranmasını gerektirmektedir. Bu gerek aşağıda gösterilen üç esaslı nedenden kaynaklanmaktadır.

a. İlk neden Kastama kentinin metinlerde Kaşka bölgesi içinde yer alan kentler arasında sayılmasıdır. Örnegin l.Amuvanda-Aşmunikal (1440-1420) kralı çiftinin Kaşka belasına ilişkin dualarında yer lan ve Bogazköy'ün kuzeydoğusunda olması gereken ülkeler ve kentler arasında ve Kastama'nın ülke olarak anıldığı görülmektedir. Söz konusu duada başkent Hattuşa'ya kurbanlık yollayan ülkeler ve kentler şu sıraya göre yer almaktadır:
Nerikka, Hursama, Kastama, Serisa, Himuua, Taggasta, Kammama, Zalpuua, Kapiruha, Hurna, Dankusna, Tapasaua, Tarugga, Ilahua, Sipidduua, Uashaia, Patalliia.

b. İkinci neden Hititçe ve koloni çağı çivi yazılı belgelerinde görülen  -ama ya da  -ma yer adı son eki özellikle Orta-Kuzey Anadolu'da, Kaşka bölgesinde kullanılan bir sonektir. Bu nedenle -ma son ekli söz konusu kentin bu bölgede aranması geregini ortaya çıkarmaktadır.

c. Üçüncü neden Kastama kenti ile Nerik kenti kültünün fırtına tanrısı arasında çok önemli ilişki vardır. Bu yuzden iki kentin birbirlerinden uzak olmadıkladırı bir kez daha ortaya çıkmaktadır.

Bütün bu bilgiler ışığında Hitit kenti Kastama'nķn Kuzey Anadolu'nun orta bölümünde aranması gerekmektedir.

Hiçbir zaman isim benzerliklerinden yola çıkarak lokalizasyon denemesi yapmak çok güvenilir değildir. Ancak bu çalışmada elde edilen veriler bizi Hitit kenti Kastama ile günümüz kenti Kastamonu'nun aynı yer olduğuna dair yukarıda görüldüğü gibi çok önemli ipuçları veldi.

Sonuç olarak Sedat Erkut Hititoloji araştırmacılarına yeni bir görüş, caydırıcı ve önemli bir seçenek ileri sürülmedikçe Hitit kenti Kastama'ın ile günümüz Kastamonu kentinin eşitliğine inanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mehmet Önder Atatürk'ün Yurt Gezileri - Kastamonu Bölümü

Atatürk, kurduğu Cumhuriyetin çağdaş medeniyette yerini alabilmesi için, devrimlerle bütünleşmesi gereğine yürekten inanıyordu. Cumhuriyet, ...