21 Aralık 2018 Cuma

Kastamonu'da Bulunan Mosasaurus Hoffmani

Az bilinen bir keşif olan Kastamonu'da bulunan Mosasaurus Hoffmani hakkında bilgi edinebileceğiniz birçok kaynak ve bu kaynaklar içerisinden kısa kısa yazılar topladım.

1- KASTAMONU'DA DEV DİNOZOR FOSİLİ BULUNDU 

Kastamonu'nun Devrekani ilçesinde, Beyler Barajı çevresinde, günümüzden 65-70 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen ve 'denizlerin dinozoru' veya 'dinozorların kuzeni' olarak da bilinen, 'Mosasaur Grubu'na ait bir deniz amfibiyası fosil kalıntılarına rastlandı. Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Cemal Tunoğlu tarafından bulunan fosil kalıntılarının, 'Tebeşir Devri' olarak da bilinen, ikinci zaman (Mesozoyik) sonlarına (Üst Kretase/Maastrihtiyen/65-75 milyon yıl öncesi) ait olduğu belirlendi. Doç. Dr. Cemal Tunoğlu, fosilin, oldukça sığ, denizel ortam çökelleri olan, kumlu-siltli kireç taşları içerisinde bulunduğunu belirterek, "Aynı kayaç grubu içinde bol yengeç fosillerinin yanı sıra, yine o döneme ait olup, Paleontoloji biliminin konusuna giren pek çok karakteristik mikro ve makro fosil gruplarına ait türler de içermekte" dedi. Doç. Tunoğlu'nun verdiği bilgiye göre, fosil kalıntıları, yaklaşık 17.5 metre uzunluğa sahip bulunuyor. Bu etobur deniz canavarının kafa bölgesi de yaklaşık 1.5 metre. Alt çene uzunluğu ise 70 cm uzunluğunda. Çenede, yaklaşık 10-12 cm uzunluğunda bir dizi kesici ve parçalayıcı diş bulunuyor.

Kaynak: http://www.habervitrini.com/magazin/kastamonuda-dev-dinozor-fosili-bulundu-2553


2- Mosasaurus hoffmanni Mantell, 1829: Türkiye'de, Geç Kretase Dönemine Ait İlk Deniz Sürüngeninin Keşfi


Türkiye'nin Geç Kretase dönemine ait birimlerinde, denizel makro ve mikro paleontolojik bulgular oldukça fazla olmasına karşın, dinozorlar dönemini temsil eden bir omurgalı bulgusu bugüne kadar saptanmamıştır. Mosasaurus hoffmanni Mantell, 1829, bu çalışma kapsamında bulunan, bu döneme ait Türkiye'de ilk omurgalı deniz sürüngeni fosili keşfidir. Mosasaurus hoffmanni Kretase döneminin olduğu kadar, tüm zamanların deniz ve okyanuslarının en iri canlılarından biriydi. Devrekani ilçesi (Kastamonu) kuzeyinde yer alan Beyler Barajı, üst savak bölgesinde bulunan bu fosile ait sağ ve sol çene ve bir dizi parçalayıcı dişler ile çeneleri birbirine bağlayan sol jugal parça bu buluşun en önemli materyalleridir.

Kaynak: http://dergipark.gov.tr/download/article-file/289834

3- Türkiye'de Dinozor Fosili Bulunmamasının Nedeni

...günümüzde Anadolu’da, 180 milyon yıllık bu dönemi temsil eden deniz kökenli kayaçların karasal kökenlilere oranla daha çok olduğunu görüyoruz. Böylece, sorunun da cevabı kendiliğinden ortaya çıkmış oluyor. Anadolu coğrafyasında dinozor fosili bulmak mümkün değildir. Zaten şimdiye Türkiye’de bulunmuş tek dinozor fosili sayılabilecek (dinozorlar karada yaşar) Kastamonu’da bulunan fosil de karada değil suda yaşayan bir canlıya aittir.

Kaynak: https://www.bilgeyik.com/turkiyede-dinozor-fosili-bulunmamasinin-nedeni-259

4- Timeline of mosasaur research

Bardet and Tonoglu reported the discovery of Mosasaurus hoffmanni jaw fossils in Kastamonu, Turkey.


Kaynak: http://www.wikizeroo.net/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvVGltZWxpbmVfb2ZfbW9zYXNhdXJfcmVzZWFyY2g

Diğer Kaynaklar: http://arsiv.ntv.com.tr/news/141005.asp

https://evrimhaberleri.com/2012/04/16/turkiyede-ilk-deniz-dinozor-fosil-kesfi-mosasaurus-hoffmanni/

https://yusufbilgen.wordpress.com/2014/07/14/dinozorlar-turkiyede-yasadi-mi/









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mehmet Önder Atatürk'ün Yurt Gezileri - Kastamonu Bölümü

Atatürk, kurduğu Cumhuriyetin çağdaş medeniyette yerini alabilmesi için, devrimlerle bütünleşmesi gereğine yürekten inanıyordu. Cumhuriyet, ...