11 Ocak 2019 Cuma

Yakup Bey


Yakup Bey 1345 - ?

İbrahim paşayı müteakip Kastamonu’ya, Şemseddin Yaman Candarın oğlu ve Süleyman Paşa’nın kardeşi Yakup beyin emir olduğu anlaşılmaktadır. Yakup bey (Yakup beye, bir kısım tarih ve vakfiyelerde (Yakup Paşa) adile tesadüf olunmaktadır.) her halde, İbn Battuta’nın bahsettiği ve o zaman kendisine efendi namı verilen zat olsa gerektir.

Yalnız Yakup beyin Kastamonu emirliğine geçmesi kati surette sabit değilse de, emirliğine dair bazı deliller vardır. Bu deliller, bu aileden ileride bahsedeceğimiz İsmail Beyin Hulviyat adlı eserinin mukaddimesi yine bu aileden ileride bahsi geçecek Adil Beyin oğlu Mahmut Beyin (776 H - 1374 M) tarihli Türkçe vakfiyesi, yine İsmail Beyin (876 H - 1471 M) tarihli vakfiyesidir.

İsmail bey, Hulviyat mukaddimesinde nesebi silsilesini şöyle tespit etmektedir:

 "Ebulhasan İsmail bin İbrahim, bin İsfendiyar, bin Bayezit bin Adil bin Emir Yakup bin Şemseddin Yaman Candar". Bu silsilede hassaten Yakup için emir denilmektedir. Mahmut Bey’in (776 H — 1374 M) tarihli Türkçe vakfiyesinde de şu ibare vardır: “Emir Mahmut Bey ibni merhum ve mağfur sait şehit Adil Bey ibni emir Yakup Paşa.

Gerek bu bahsedegeldiğimiz vesikalarda ve gerekse (876 H — 1471 M) tarihli vakfiyede de Yakup beyin, emirliğine delâlet eder tabirler göze çarpmaktadır. Binaenaleyh bu vesikalardan Yakup beyin Kastamonu emiri olduğu anlaşılmaktadır. Yalnız kendisinin Kastamonu emirliğine ne zaman geldiği ve ne kadar müddetle emirlikte bulunduğu malûm değildir.

Hatta ölüm tarihi ile kabrinin de nerede olduğu şimdiye kadar tespit edilememiştir. Her halde kendisi Kastamonu emirliğini kısa bir müddet işgal etmiştir.

Kastamonu’da Yakup Beye ait bugün bir eser de yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mehmet Önder Atatürk'ün Yurt Gezileri - Kastamonu Bölümü

Atatürk, kurduğu Cumhuriyetin çağdaş medeniyette yerini alabilmesi için, devrimlerle bütünleşmesi gereğine yürekten inanıyordu. Cumhuriyet, ...