23 Nisan 2019 Salı

Çerkeş Yolunda Bir Nine


Çerkeş Yolunda Bir Nine:
Cephane taşıyan kadınların fedakarlığını daha iyi tanımak için, Mustafa Necati Bey’in gözlemlerine dayanarak bir olayı anlatmak istiyoruz.

İstiklal Mahkemesi Bolu’dan dönerken, muhtemelen 28 Kasın 1912’de, Mustafa Necati Bey, Çerkeş yakınlarında, cephane taşıyan bir kadına rastgelmiştir. Hafif kar serperken, arabasının yanında çıplak ayakları ile yürüyen bir nine görmüştür. Ninenin sırtında küçük bir çocuk vardır. Yaşlı kadın, elindeki yorgan parçasını, üşüyen çocuğun üzerine değil de, ıslanıp nem kapmaması için cephanelerin üzerine örtmüştür. Olayın can alıcı noktasını, Mustafa Necati Bey’in gözlemlerine dayanarak sunmak istiyoruz:

‘’Bu kafileye yaklaştıkça bazen bu sukutu yırtan bir kadın sesi yahut bir çocuk feryadı yükseliyordu. Kafileye yaklaştık ve selamlaştık. Biz soğuktan yamçiler altında bile titrerken, tek yorganını da arabaya örten bir ninenin, çıplak ayaklarla karları çiğnediğini görünce içimde takdirle karışık bir merhamet sızladı: Arkasına sardığı peştamalı, içinde ara sıra hıçkıran bir çocuğun üzerine bile örtmeden, yorganını niçin arabaya serdiğini sormak fikrini duydum:

‘’…Üşümez misin sen nine? Bak çocuk donacak, yorganı örtsene!..’’ diye arabanın üstünü işaret ettim. Bu sözü garip bir tarzla karşıladı, sormaya değer bir şey addetmiyordu galiba!.. Benim cevap beklediğimi anlayınca mukaddes bir teveccüh eder gibi kağnıya doğru koştu: ‘’Kar serpiyor, millet malıdır, nem kapmasın evladım’’, dedi. Ve yorganının uçlarını iyice serdi, kar serpelemeye başlamıştı, o zaman anladım ki, cephaneleri ıslatmamak, için bu fedakarlığı yapıyor; o vakit deminki merhametten utandım bile. Aman Yarabbi! Fedakarlığını bile bildirmek istemiyor…’’

Buradaki manzara ibret verici olduğu kadar, yüreklerimizi de sızlatmaktadır. Karlar üzerinde çıplak ayağı ile yürüyen yoksul bir kadın. Bir yanda kendi canı; üşüyen, örtü bekleyen ve ağlayan bir yavru. Diğer yanda, ıslanmasını önlemek için yorganla örtülen millet malı cephaneler.

Bu fedakâr kadının söylediği, ‘’Millet malıdır’’ sözü çok anlamlı olup onun ruh yüceliğine sahip olduğunu göstermektedir. Bugün millet malını hor kullananlar, şu örnekten utanıp ibret almalılar kanısındayız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mehmet Önder Atatürk'ün Yurt Gezileri - Kastamonu Bölümü

Atatürk, kurduğu Cumhuriyetin çağdaş medeniyette yerini alabilmesi için, devrimlerle bütünleşmesi gereğine yürekten inanıyordu. Cumhuriyet, ...