26 Ekim 2018 Cuma

ÜSKÜDAR'A KADAR KASTAMONU

"Üsküdar Kastamonu'ya bağlı değildi diyenlere reddiye"

Öncelikle Kastamonu'nun Üsküdar'ı içinde barındırdığından bahseden haber sitelerine bir göz atalım:

1. İstanbul’un Anadolu yakası Fatih’in ilçe yaptığı Gebze’ye bağlıydı

Gazetemiz, Gebze ve Kocaeli’nin tarihi geçmişi ile ilgili bilgi ve belge araştırmaya devam ediyor. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra  150 akçelik Kaza Merkezi haline getirilen Gebze  İstanbul’un Üsküdar İline bağlı  Anadolu’nun Beyler Beyliğinin Kastamonu Eyaletine bağlıydı.

Kaynak: http://www.belgeselyayincilik.com/anadolu-yakasi-gebzeye-bagliydi

2. Osmanlı Dönemi'nde, Marmara Denizi'ni kontrol altında tutan kalelerden dolayı Gebze'de idari yapı, kalenin konumuna göre şekillenmiş ve Hisar-ı Atik(Eskihisar Kalesi) çevresinde kurulmuştur. Gebze, 17.yüzyılda adli bakımdan Üsküdar'a  bağlı Gekbuze Kadı Naibliği olarak varlığını sürdürür.

1844 yılında Gebze, Bolu Eyaletine bağlı Kocaeli Sancağı'nın bir kazasıdır. 1846 yılında yeni bir düzenlemeyle Kocaeli'nin Kastamonu Eyaletine bağlı bir kazadır.

1867 yılında Gebze Kartal kazasına bağlanarak İstanbul vilayet sınırları içine dahil edilir. Cumhuriyetin ilk yıllarında Kartal, Şile ve Ömerli gibi Gebze de Üsküdar vilayetine bağlıdır. Bu tarihten sonra yeni düzenlemeyle Gebze, Kocaeli'ne bağlı bir kaza olmuştur.

Kaynak: http://www.gebze.bel.tr/tr/icerikdetay/64/83/belediye-hakkinda-.aspx

3. Eskiler 'Üsküdar'a kadar Kastamonu' dermiş. Yani İstanbul'dan sonrasına Kastamonu denirmiş. Haksız da değiller, bir zamanlar Türkiye'nin en büyük kentlerinden biriymiş Kastamonu.

Kaynak: http://m.enbursa.com/yazarlar/ersoy-soydan-13/uskudar-a-kadar-kastamonu-3300.html

4. “Üsküdar’a Kadar Kastamonu” diyen şair Akgün Akova’nın, “Sırtında bir saat kulesiyle gezinen sabırlı bir dervişi görür gibi olurum” dediği Kastamonu’ya ayak bastığınızda, Osmanlı’nın tarihi izlerini görmeniz ve hissetmeniz olası. Şair, neden Üsküdar ve Kastamonu arasında, hissiyat bağlamış derseniz de; Osmanlı döneminde,eyalet şehri olan Kastamonu topraklarının sınırı çok ilginçtir İstanbul Üsküdar’a kadar dayanıyormuş, yani Üsküdar, Kastamonu toprakları içinde yer alıyormuş.

Kaynak: https://m.haberturk.com/kultur-sanat/haber/752289-suyundan-bir-icenin-yedi-yil-ayrilamadigi-kastamonudayim

5. ...Kastamonu Sancak beyliğinin sınırlarını Üsküdar hudutlarına dek uzandığını...

Kaynak: http://www.kastamonukultur.gov.tr/TR-63871/bunlari-biliyor-musunuz.html

6. Onedio'dan kaynak vermek istemem ama:
Kastamonu bir zamanlar Üsküdar sınırlarına kadar uzanırdı.

Kaynak: https://onedio.com/haber/turkiye-nin-sehirleri-ve-ilceleri-ile-ilgili-simdiye-kadar-duymadiginiz-25-enteresan-bilgi-725993

Şimdi Üsküdar Sempozyumlarına geçelim:

2. Sempozyum 1. Cilt:

Syf 11: ...Geçen sempozyumda Prof. Dr. Halil İnalcık hoca bahsetti. Osmanlı döneminde Üsküdar, sınırları Kastamonu’ya uzanan ayrı bir vilayetmiş...

Syf 350: Üsküdar’da şekercilik
Bahçekapı Kadıköy ve Beyoğlu yanında 19.yy’ın ilk yarısında Üsküdar da İstanbul’un önemli şekercilik merkezlerinden biriydi. Çünkü Üsküdar’ın bir süre bağlı kaldığı Kastamonu ve onun sınırları içinde bulunan Çankırı, İstanbul şekerciliğine damgasını vurmuşlardı.

Syf 351: 1859’larda Üsküdar’da Kastamonulu helvacıların adının öne çıktığını görüyoruz.

8. Sempozyum cilt 1:
Syf 439: Üsküdar’da, Kastamonu nüfusuna kayıtlı kişi sayısı önemli yer tutar. Üsküdar’da ikamet eden Kastamonulu sayısı 26 bin kişidir (Tablo: 3). Kastamonu kökenli nüfus içerisinde Tosya (% 23, 6.047 kişi), Cide (% 20), İnebolu (% 8), Araç (% 8) ve Taşköprü (% 8) ilçelerinden olanlar ilk sıralarda gelir.

Tüm sempozyumları indirmek için: http://www.uskudarsempozyumu.com/tr/sempozyum/pages/sempozyum-pdfleri/334

Son olarak, geçtiğimiz günlerde (24 ekim) yayınlanan Kastamonu belgeselinde, 14. Dakika 15. Saniyeyi açarsanız (https://youtu.be/l3Fupz9P__c) burada bile Üsküdar'ın Kastamonu'ya bağlı olduğunu göreceksiniz.

3 yorum:

  1. Paylaşım için teşekkürler. Üsküdar fotokopi konusunda ihtiyacınız var ise Üsküdar ucuz fotokopi olarak yardımcı olabiliriz.
    üsküdar fotokopi

    YanıtlaSil
  2. Cok tesekurler ederim gururluyum bir Kastamonulu olarak

    YanıtlaSil
  3. Nenenizin çeyiz sandığımdan mı çıkardınız bu bilgileri🙂 Hepsi saçma sapan kaynak diye İnternet paylaşımları. Üsküdar ayrı bir vilayeti ve Kastamonu beyliği ara ara gebzeye kadar geldi idari açıdan hiç Üsküdar'ı idare etmedi. Zaten ne diyor Üsküdara kadardı diyor o ifadeler üsküdar dahil değil. Üsküdar dahil olmadığı için de Kadıköy Beykoz Şile Kartal'da dahil değil.

    YanıtlaSil

Mehmet Önder Atatürk'ün Yurt Gezileri - Kastamonu Bölümü

Atatürk, kurduğu Cumhuriyetin çağdaş medeniyette yerini alabilmesi için, devrimlerle bütünleşmesi gereğine yürekten inanıyordu. Cumhuriyet, ...