19 Ağustos 2018 Pazar

Paflagonya - 5

Birinci Mitridatın Paflagonyaya yaptığı tesirler:

Paflagonyalılarda istiklal ve hürriyet fikri,
bilhassa Kumandan Ömenin ölümünden sonra daha çok kuvvetlenmeğe başladı.

Tarihte ilk defa Pont kralı unvanını alan sahte Esmerdis i imha eden hükümdar Mitridat Kıtısdes, Ömenin Antigon ile yaptığı harpte Ömenin tarafını İltizam etmiş, fakat Ömen muharebede ölünce Kıtısdes de Paflagonyada llgas dağı geçidindeki Kimyata kalesine çekilmişti.

Ömen öldürüldükten sonra, onun hissesi olan Paflagonya ve Kapadokyayı ve ondan sonra da bütün Anadolu ve Suriyeyi zabt, Batlamyos, Selefgüs, Lizimahos ve Ksandarı mağlup ederek Asya Hükümdarı olan Antigon, Paflagonyalılara karşı bir hayli zalimane hareketlerde bulunmuştu.

Kıtıstes, çekildiği Kimyata kalesinden mütemadiyen Paflagonyalılara istiklâl ve hürriyetlerine kavuşmaları için telkinlerde bulunuyor ve onları durmadan teşvik ediyordu. Kıtıstes bu hareketile aynı zamanda elinden alındığı Pont ülkesine tekrar kavuşmak istiyordu.

Mitridat Kıtıstes'in devamlı tahrik ve telkinleri yüzündendir ki Paflagonyalılar, Serhas le ittifak etmek cesaretinde bulundular ve onlara yardıma asker de verdiler. Fakat yine müfrit istiklâl ve hürriyet emelleri yüzündendir ki, İrana olan tebaiyetleri muvakkat oldu, ve yine diğer bir sülâleye tabi oldular. Bu sülâle, bazı eski müclliflerce Suriyeli kadim cinse mensup addedilmiştir. Halbuki, bu yeni sülâle de İranlıların yalnız boyunduruğuna girmek değil, Lokossiriler le de karıştılar ve onların hükümetini kabul ettiler.

Bütün bu vukuatla Mitridat Kıtıstes'in siyaset politikası, büyük müşkilatla karşılaşmış oldu. Paflagonyalılar, kendisini büyük bir aşk ve şevk ile takip ettiler, ve tavsiye üzerine yeniden anarşi ve hürriyet davalarını tahakkuka koyuldular. Mitridat Kıtıstes bu fırsatlardan istifade etti, ve bütün bu kavimleri hükmü altına almağa muvaffak oldu. Fütuhatını Halisin şarkına kadar götürdü, ve bütün bu havalide 36 sene hükümdarlık etti; 88 yaşında olduğu halde öldü.

Pont Hâkimiyeti Altında Paflagonya:

Kıtıstes'in ölümünden sonra, Paflagonya bir asır kadar huzur ve sükûn içinde yaşadı. Bir müddet sonra, yine sağdan ve soldan hücumlara
maruz kaldı.

Milâttan önce ikinci asım birinci rub'unda, siyasi taksimat dolayısile parçalanan Paflagonya, komşusu Galatya gibi mahvolacak bir vaziyete
gelmişti.

Beşinci Mitridatın oğlu Fernak Çanakkale boğazını elde ederek nüfuzunu Trakyaya doğru yürüttü. (Milâttan Önce 176)

Bu sırada Paflagonyanın sahil ve Amnias mıntıkası Ponta verildi. Garp taraftaki bir kısım arazi Bitinya tarafından zaptedildi. Ayrıca içerde
bazı müstakil küçük beylikler de meydana çıkmağa başladı.Galatyalılar tarafını İltizam eden bu küçük Beyliklerden birisinin başında olan Morzios, Furans muharebesinden sonra Gangra (Çankırı) dan harekete geçti, ve bütün Paflagonyayı hükümeti attında topladı.

Morzios'un halefi, Plemen oldu.

Plemen, Roma müttefikleri arasında bulunuyordu. Aristonik harbi nin sonunda memleketi Mitridat Etergtl e vasiyet etti. Fakat variyetinin yerine getirilmesi, Romalılar tarafından menedildi.

Mitridat Opatorun seyahati esnasında Paflagonya içerileri, birbirine rakip bir takım beyler arasında parçalandı. Bu karışıklık, Paflagonyanın parçalanmağa başlamasına bir alâmetti. Fakat memleketin dağınık olan teşekkülü iktizası dolayısile yabancı istilalarının büyük müşkilâta maruz kalacağı şüphesizdi. Milâttan önce 140 senesindeki saray faciasından sonra, Mitridat Opator, Bitinya Hükümdarı Nikomet ile bir ittifak yaptı.. Mitridat, Kimberlere gizli sefaret gönderdi; kışın askerlerini manevralarla meşgul etti ve ilk baharda müttefiki ile birlikte Paflagonya üzerine hücum, bütün Paflagonya arazisini zabt ve aralarında taksim ettiler. Her iki müttefik, Paflagonyadan kendi topraklarına hudut olan yerleri aldılar; Paflagonyanın şark hudutları Ponta, Garp kısımları da Bitinyaya bağlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mehmet Önder Atatürk'ün Yurt Gezileri - Kastamonu Bölümü

Atatürk, kurduğu Cumhuriyetin çağdaş medeniyette yerini alabilmesi için, devrimlerle bütünleşmesi gereğine yürekten inanıyordu. Cumhuriyet, ...