11 Eylül 2018 Salı

Oğuz Türkleri Dönemi

OĞUZ TÜRKLERİ İSTİLÂSI

 Bizans İmparatorluğu, Anadoludan Arap tasallutunu kovmağa uğraşırken, Anadolunun şarkında, yeni bir kalkınma hareketi baş göstemiş ve Selçuk Türkleri, aslında bir Türk ülkesi olan Anadoluyu yeniden Türklere maletmeğe karar vermişlerdi.

Bu sırada İmparatorlukta yeryer isyanlar çıkmış ve bazı küçük İmparatorluklar meydana gelmeğe başlamıştı. İşte bu sırada Kastamonu da Trabzon İmparatorluğuna bağlı bir eyalet halinde idare edilmekte idi.İşte bu sıralarda şarktaki hareket birdenbire filizlendi ve akın başladı:

Selçuk hükümdarı Tuğrul, ana bir kardeşi İbrahim İnal ile Selçuk ailesinden Kutulmuş kumandasındaki büyük Oğuz kuvvetlerini Erzincan, Elcezire, Şircan, Gürcistan ve cenubi Kafkasya'yı fethiçin garbe gönderdi. 1047 -1049 da Ermenistan, Türkler tarafından çiğnendi. Türkler, Bizans ordularını mağlup ettiler ve Erzuruma kadar ilerlediler.

Amasya tarihine göre, Mesalikülebsar, İbrahim İnalın buradan Sivasa geçtiğini ve oradan Trabzona geçerek oraları istilâ ettikten sonra, Sinop ve Kastamonuya hareket ettiğini yazmaktadır. Buna göre, Pont valisi İsaac Komnenus (Isak Komnenüs) Sinop üzerinde müdafaa yaparak mağlup ve perişan oldu, Türk akını Garbi Anadoluya doğru akmağa başladı.

Selçuk Türklerinin Bizansa karşı giriştikleri bu mücadele, ardı arası kesilmeden devam etti. Sırasile Kars, Van gölü civarı, Malatya, Sivas, Kayseri, Niksar, Konya istilâya uğradı.

Malazgirt harbinden sonraki vaziyet:

Bizans, Anadoluya yapılan bu akınların sonunu,  kendisi için çok tehlikeli gördü. Bizansın bütün kuvvetleri toplandı. İmparator Romanüsiki yüz bine yakın bir ordu ile Selçuk imparatorluğuna kati bir darbe vurmak İstedi. Firikya ve Kapadokya mıntakalarını kolaylıkla işgal etti. Ordusunu toplamağa vakit bulamayan Selçuk hükûmdarı Alp Aslan, imparatora sulh teklif etti. Mağrur olan imparator bu teklifi kabul etmedi. Alp Aslan 20-30 bin kişilik küçük ordusile harbi kabul etti. Harp Malazgirt te oldu. Ve Türklerin büyük bir zaferile netice endi. İmparator esir edildi Bizans ordusu mahvoldu. Bu zaferden sonra, Türk süvarileri bütün Anadoluyu zaptettiler. Hattâ Üsküdar önlerine kadar geldiler. Alp Aslan Kızdırmağa kadar olan memleketleri maiyetindeki Türk emirlerine taksim etti.

Kastamonuda Danişmentliler:

Alp Aslan, işgal ettiği yerlerin bir kısmını maiyetindeki kumandanlara taksim ettiği sırada, Malatyanın fethinde büyük yararlığı dokunan Danişment Ahmet Gazi ye de Malatyayı vermiş ve hatta ondan sonra fethedeceği Bizans topraklarının emirliklerinin kendisine verileceğine dair türde hilâfet menşuru alıvermişti.

Menşuru alan Danişment Ahmet gazi, 30 bin piyade ve 10 bin süvari ile Pont vilâyeti üzerine yürüdü. Bu sırada Sivasa uğradı, ve aldığı imdat kuvvetile birlikte şehri bir ay kadar muhasara etti ve sonra zaptetti.

Melik Danişment Ahmet Gazi, Sivasın zaptından sonra, mevcut kuvvetini ikiye ayırdı. Birisini Kayserinin fethine memur etti, öteki ile de bizzat kendisi Tokat üzerine yürüdü.

Pont valisi, Tokadı müdafaa için, civardaki bütün valileri ve Sinop valisi Yuvanis'i Tokada gönderdi. Fakat Ahmet Gazinin kuvvetlerine mağlup oldular ve Turhal, Ahmet Gazinin işgali altına girdi Ahmet Gazi, kışı Turhalde geçirdi. Baharda, mevcut maiyeti İle Amasya üzerine yürüdü, ve burasım da uzun müddet muhasaradan sonra zaptetmeğe muvaffak oldu.

Amasyanın sukutundan sonra, Ankara ve Kastamonu fırkaları Pont kıtasının kurtarılmasına memur edildiler. Hareketlerinde Ankara valisi, Ahmet gazinin amcazadesi Emir Torsan gazi nin Kayseri üzerinden gelip Ankarayı ansızın fethetmesini, içeride bulunan ve güzelliği ile şöhret alan kızının alıp Ahmet gaziye takdim edilmesini haber alınca geri döndü. Yolda Emir Tursan gazi ile karşılaştı. Fena halde bozuldu. Ve İstanbul'a kaçtı.

Kastamonu kumandanı fırkasile beraber Amasyaya yaklaştığı halde, Ankara hadisesinden müteessir olan Amasya valisi, Ahmet gaziye teslim oldu ve bu suretle Amasya da zaptedildi. öylelikle, Oğuz Türklerinden Danışmentliler Anadoluda bir hükümet kurmağa muvafak oldular ve kurulan bu hükümete Danışmentliler hükümeti denildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mehmet Önder Atatürk'ün Yurt Gezileri - Kastamonu Bölümü

Atatürk, kurduğu Cumhuriyetin çağdaş medeniyette yerini alabilmesi için, devrimlerle bütünleşmesi gereğine yürekten inanıyordu. Cumhuriyet, ...