11 Ocak 2019 Cuma

Gıyaseddin İbrahim Paşa


Gıyaseddin İbrahim Paşa 1340- ?
Süleyman Paşa öldükten sonra, yerine oğlu, Sinop emiri İbrahim Paşa Kastamonu emiri olmuştur. Bazı tarihler, İbrahim Paşa’nın, kardeşi Cevad’ı kendisine veliaht yaptığı için, babasına isyan etmiş olduğunu ve Kastamonu’yu babasının elinden zorla aldığını yazmaktadırlar.

İbrahim Paşa’nın Kastamonu emirliğinde ne kadar kaldığı, ne zaman öldüğü ve mezarının nerede bulunduğu belli değildir. ( İbrahim Paşa’nın kitabesinin ( 742H -1341M) olduğunu, Halil Etem Düveli İslamiyede, Candaroğulları bendinin sonundaki silsilede yazmaktadır. Bu kitabe, Sinop Kitabeleri adlı eserin on ikinci sahifesinde yazılı Sinop’un iç kalesinde İbrahim Paşa tarafından İnşa edilen cami kitabesi olsa gerektir. T. M. Yaman)

 Mesalikülebsar, İbrahim Paşanın Mısır hükümdarlarile münasebette bulunduğunu ve Mısıra elçiler gönderdiğini, İki taraftan muhaberelerin eksik olmadığını ve hattâ Melik Nasırın himayesi altına girmiş olduğunu yazmaktadır. Aynı esere göre, İbrahim Paşanın zamanında, Kastamonu Emirliğinin tabiiyeti altında kırk kadar şehir ve kasaba vardı. Hatta lüzum ettiği zaman bu şehirler 25-30 bin, belki de daha fazla süvari çıkarabilirlerdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mehmet Önder Atatürk'ün Yurt Gezileri - Kastamonu Bölümü

Atatürk, kurduğu Cumhuriyetin çağdaş medeniyette yerini alabilmesi için, devrimlerle bütünleşmesi gereğine yürekten inanıyordu. Cumhuriyet, ...